Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Χ. Μπάτσης: Ξύνεται στην γκλίτσα του τσομπάνη ή πάει γυρεύοντας;

 




Την Κυριακή το απόγευμα, ο Δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης, επέλεξε να τοποθετηθεί δημοσίως όχι για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος του, όχι για κάποιο θέμα της Αλμωπίας, όχι για κάποια διεκδίκηση του αλλά για την συμφωνία των Πρεσπών. Ναι καλά διαβάζετε. Ο Δήμαρχος λοιπόν έκανε μια μαρκοσκελή τοποθέτηση με μείγμα εξωτερικής πολιτικής, με επίκληση στο συναίσθημα και στις πατριωτικές ευαισθησίες. Γιατί όμως επέλεξε τώρα, σε περιορισμένο ακροατήριο στο ίντερνετ, να μιλήσει γι αυτό το θέμα; Αλήθεια είναι ότι ο Δήμαρχος δεν ενεργεί τυχαία αλλά με σχέδιο. Άλλωστε είναι της πάσης γνωστό ότι ο ίδιος για χρόνια ακολουθεί  άκαμπτη στάση στα εθνικά θέματα, στις δημοτικές εκλογές έπαιξε  το εθνικιστικό χαρτί, ενδυόμενος άλλοτε τη στολή του ασυμβίβαστου «μακεδονομάχου» ενώ δεν διστάζει να υποστηρίζει και γραφικά στοιχεία που τους αρέσουν οι  χλαμυδες οι περικεφαλαιες.

Ο Χρήστος Μπάτσης τοποθετήθηκε την περασμένη Κυριακή με τρόπο επιθετικό επί των εθνικών μας θεμάτων και ειδικότερα του Μακεδονικού. Ο κύριος λόγος βέβαια δεν είναι η επέτειος από την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά σαφώς η προσπάθεια του να συσπειρώσει μια μεγάλη μερίδα  του κόσμου που τον εμπιστεύτηκε το 2019. 'Εδρασε επί τούτου και βέβαια έχοντας σκοπιμότητα.  Τα μεγάλα προβλήματα της παράταξης του αλλά και του Δήμου, προσπαθεί να τα επισκιάσει ασχολούμενος με θέματα άσχετα με τα αυτοδιοικητικά. Η δέσμευση λοιπόν των πατριωτικών φωνών του δήμου του, ήταν άλλος ένας στόχος για τον κο Μπάτση. 

Παρά τις διαχρονικές και προεκλογικές του κορώνες για το Μακεδονικό, θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε αν συνεργάστηκε προεκλογικά, αν είχε υποψήφιους Δημοτικούς συμβούλους που ήταν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Επί της ουσίας ο κος Μπάτσης λειτουργεί με σχέδιο και με ένα κειμενο προκάτ, δημιουργεί την εντύπωση ότι θέλει να εκφράσει κατά τρόπο απόλυτο το μπλοκ της εθνικιστικής Δεξιάς στην Αλμωπία.

Το χαρτί αυτό το έχει παίξει και στο παρελθόν. Δεν διστάζει όποτε βρει την ευκαιρία, λες και μόνο για αυτό μπορεί να μιλά άνετα, να υπερ προβάλει την οικογενειακή του παράδοση, την πολιτική του καταγωγή όπως και την καταγωγή του από τους ηρωικούς Προμάχους για να πλασαριστεί το πάνθεον των υπερεθνικιστών. Όποιος όμως γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, θα έλεγε ότι ο κος Μπάτσης είναι πολιτικό τέκνο του Πέτρου Ζέρζη. Άσχετα αν ο τελευταίος ως Δήμαρχος Αριδαίας, ποτέ δεν ανακάτεψε και δεν ανακατεύτηκε με την κεντρική πολιτική σκηνή ενώ η θητεία του ήταν άρτια σε θέματα  διαχείρισης και ισορροπιών με την Κεντρική Διοίκηση, καθώς πάντα πιστεύει στον αυτοδιοικητικό πολιτικό ρεαλισμό. 

Ο κος Μπάτσης μάλλον δεν έχει αντιληφθεί ότι πλέον έχει παρελθόν και φυσικά παρον, ενώ δεν είναι άμοιρος ευθυνών για αυτά που συμβαίνουν ή μάλλον δεν συμβαίνουν στην Αλμωπία, ενώ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η διαχρονική πολιτική του στάση και διαδρομή.

Όσοι έχουν παρακολουθήσει από κοντά την πολιτική του διαδρομή, τον περιγράφουν ως εμμονικό και μαζί παρορμητικό, χωρίς φραγμούς και ενδοιασμούς, που δεν συμβιβάζεται με την ιδέα της ενδεχόμενης ήττας που έρχεται το 2023 στον Δήμο Αλμωπίας μιας και τα έχει κάνει μαντάρα  και γι’ αυτό διεκδικεί συνεχώς καλύτερο πλασάρισμα στην δεξιά του πολιτικού φάσματος, προσπαθώντας παράλληλα να κερδίσει  την προσοχή της κοινής γνώμης, ώστε να είναι όσο το δυνατόν ενισχυμένος το 2023.

Το 2010 όταν κατέβηκε δημοτικός σύμβουλος με τον Πέτρο Ζέρζη, αν και νεότατος, παρά το γεγονός ότι ήταν προικοδοτημένος προερχόμενος από την μεγάλη δεξιά δεξαμενή των Προμάχων, δεν κατάφερε να εκλεγεί.  Η ενασχόληση του αργότερα με τον πολιτισμό μέσω του μορφωτικού συλλόγου του χωριού του δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο. Πλέον βέβαια εκτός από εμμονές έχει αποκτήσει αλαζονικά χαρακτηριστικά καθώς και πλέον το αίσθημα της ανασφάλειας. Έτσι ίσως εξηγείται ότι παρά την εκλογή του στην Δημαρχιακό Θώκο, δεν έχει παραιτηθεί από την θέση του Προέδρου του Μορφωτικού συλλόγου του χωριού του. Ίσως να φοβάται ότι αυτή τη θέση του, αν την αποχωριστεί, το 2023 να την απολέσει. 

Το 2014, ο Δημήτρης Μπίνος, ο μόνος άνθρωπος που πίστεψε σε αυτόν στην πολιτική, του έδωσε την δυνατότητα καταρχήν να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του, δευτερευόντως να αναλάβει την αντιδημαρχία καθημερινότητας για να αναδειχθεί. Η θητεία του μάλλον καταστροφική.  Δεν απορρόφησε, δεν κατανόησε, ούτε εκμεταλλεύθηκε, δεν άλλαξε, δεν αξιοποίησε τις μεγάλες αλλαγές στους ΟΤΑ που επιζητά σύγχρονες μεθόδους και ρηξικέλευθες πρωτοβουλιες για την καθαριότητα, κάνοντας απλή διαχείριση με νοοτροπία παλαιάς κοπής. Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι, η συμμετοχή Μπάτση στις Δημοτικές εκλογές του 2014 ήταν και μια κίνηση για να κατευναστει το μπλογκ Ζέρζη καθώς και να επέλθει η ειρήνη ανάμεσα στον τελευταίο και στον Δημήτρη μπίνο. 

Για την τακτική του αφού απώλεσε την θέση του αντιδημάρχου, στην συνέχεια να ρίξει τον κο Μπίνο ως άλλος Τέκνον Βρούτος, δεν θα ασχοληθούμε. Αποφάσισε να κατέλθει Δήμαρχος, το 2019, καπηλευόμενος  το αίσθημα του λαού, αναγάγοντας σε μείζον ένα δευτερευούσης εθνικής σημασίας ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, όπως είναι το Σκοπιανό,  επιχειρώντας στα αποκαΐδια της συμφωνίας της Πρεσπών,  γύρω από αυτό να χτίσει ηγετικό προφίλ, παίζοντας το χαρτί του  λαϊκισμού και της εθνικοφροσύνης. 

Σήμερα κυβερνά τον Δήμο Αλμωπίας για περίπου 18 μήνες. Δεν έχει πάρει το μήνυμα ότι οι  δημότες  του έδωσαν   ρόλο για να δώσει λύσεις στα προβλήματα των δημοτών και του τόπου και όχι για να κάνει εξωτερική πολιτική. Τα προβλήματα του Δήμου πολλά όπως και η καθημερινότητα που χωλαίνει στην καθαριότητα, στους δρόμους, στις λάμπες καθώς η Αλμωπία είναι ένας βρώμικος και σκοτεινός Δήμος. Αντί να ενώνει συνεχίζει να διχάζει. Σήμερα η κατάσταση στην Αλμωπία είναι τραγική. Η υπερφλιάρη και ανεδαφική του προεκλογική παροχολογία  και τα περιβότητα σχέδια του συνδυασμού του, έχουν μείνει στα λόγια. Οι μακεδονικές του φανφάρες τροφοδοτούν πόλωση. Ίσως οι αναφορές αυτές να γίνονται για την συσπείρωση του συνδυασμού του. Μόνο που συσπειρώνεται και η αντιπολίτευση μιας και ο κος Μπάτσης τείνει να γίνει ο καλύτερος πραματευτής της ορατής ανόδου της κεντροαριστεράς στην εξουσία της Αλμωπίας, καθώς αυτές οι εξάρσεις του ρίχνουν νερό στον μύλο της αντίδρασης. 

Από την αδημονία του να μην χάσει την εξουσία το 2023, αφήνει ημιτελές το δικο του έργο καθώς μέχρι σήμερα η βραχία πολιτική του πορεία χαρακτηρίζεται ως ένα πολιτικό εκκρεμές και  ως μια διαρκής ταλάντευση ανάμεσα στα έργα, στον λαϊκισμό και στα πολυποίκιλα συμφέροντα με την βιομηχανία προσλήψεων στον Δήμο και στα Λουτρά καθώς και στις απευθείας αναθέσεις. 

Ή ήττα λοιπόν για αυτόν, όσο περνά ο καιρός, είναι περισσότερη ορατή παρά ποτέ. Ο ίδιος δείχνει ήδη να έχει παραδώσει στην  κυριολεξία το πνεύμα του και την παράταξη που τον φιλοξενεί  στη χλεύη των άλλοτε ηττημένων αντιπάλων ή σε αυτό το νέο το καινούργιο που έρχεται.

Ο Δήμαρχος πρέπει να κινείται στο φως και όχι στο σκοτάδι.  Βέβαια ο κος Μπάτσης έμαθε να αναδεικνύεται είτε ως Δήμαρχος, είτε ως αντιδήμαρχος δρώντας το παρασκήνιο ώστε να επιζητά ρόλους και επιρροή. Και όσο δεν τη βρίσκει, «βάζει φιτιλιές» και οργανώνει διαβρωτικές ομαδοποιήσεις καθώς και δεξιές συσπειρώσεις. Μετά την  τελευταία  παρέμβαση, για το Σκοπιανό,  πολλοί διερωτηθηκαν αν πλέον είναι σε θέση να αντιστρέψει το κακό κλίμα εναντίον του. Είναι λάθος να ξύνεται στην γκλίτσα του τσομπάνη που είναι ο λαός καθώς θα πρέπει να καταλάβει ότι κάποιον μπορείς να τον κοροϊδεύεις για πάντα. Τους πολλούς μια φορά. Δεν μπορείς όμως να κοροϊδεύεις τους πάντες για πάντα. Ας μην πάει γυρεύοντας λοιπόν... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more