Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Γ. Μαγκριώτης: Να ενταχθεί άμεσα ο δρόμος Έδεσσα-Θεσσαλονίκη στο ΕΣΠΑ

 


Γράφει ο Γιάννης Μαγκριώτης, πρώην Υπουργός


Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκα για την κατασκευή του οδικού άξονα "Θεσσαλονίκη-Έδεσσα", και τις αίολες εξαγγελίες τών αρμοδίων, τώρα τι θα πουν;

Θυμάστε τις συνεχείς δηλώσεις, πριν μερικούς μήνες, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ότι εξασφάλισε την ένταξη της χρηματοδότησης κατασκευής του έργου ύψους περίπου 300 εκ.ευρώ, όπως και των βουλευτών της ΝΔ της Πέλλας, από το Ταμείο Ανάκαμψης;
Ίσως θυμάστε ότι σε άρθρο μου είχα τονίσει ότι: Δεν πρόκειται να ενταχθεί το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης, γιατί δεν είναι επιλέξιμο.
Τότε πολλοί αμφισβήτησαν την θέση μου, όμως σήμερα δημοσιεύονται σε έγκυρα sites η πληροφορία, από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, ότι, η κατασκευή του έργου δεν συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης, που συζητείται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.
Του ίδιο ισχύει και για δύο ακόμη έργα της Κεντρικής Μακεδονίας, το Δράμα-Αμφίπολη και το Εγνατία-Σκύδρα.
Οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες διαρρέουν επίσης ότι: Τώρα θα δουν, μήπως το εντάξουν στο ΕΣΠΑ 2020-2027, του υπουργείου υποδομών είτε της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ενώ λένε ότι, μια άλλη λύση είναι να το κάνουν με την μέθοδο του ΣΔΙΤ, δηλαδή να το κατασκευάσουν με ιδιωτική χρηματοδότηση, που θα αποπληρωθεί είτε με διόδια είτε με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή πανάκριβα για τους χρήστες και τους φορολογούμενους.
Θυμίζω ότι, η μελέτη του έργου κόστους 3,5 εκ.ευρώ, δημοπρατήθηκε από το υπουργείο υποδομών στο τέλος του 2010, και είναι έτοιμη από το 2014. Περιττό να θυμίσω ποιο κόμμα ήταν στην κυβέρνηση και ποιοί στο Υπουργείο υποδομών.
Το έργο, εάν ήθελαν να το κατασκευάσουν, μπορούσε να το εντάξει η Περιφέρεια στο προηγούμενο περιφερειακό ΕΣΠΑ ή οι κυβερνήσεις στο δικό τους τομεακό ΕΣΠΑ, και θα ήταν τώρα ολοκληρωμένο.
Η μόνη σωστή λύση και τώρα, όπως έχω γράψει πολλές φορές, είναι να το εντάξουν είτε στο ΕΣΠΑ 2020-2027 της Περιφέρειας είτε στο αντίστοιχο του υπουργείου υποδομών είτε και στα δύο.
Θα το κάνουν, μόνο εάν οι τοπικοί άρχοντες, οι Παρατάξεις και οι φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας το απαιτήσουν αποφασιστικά, κάτι που φαίνεται δεν το έκαναν μέχρι τώρα, αφού αρκούνταν στις εξαγγελίες τών αρμοδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more