Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Τρία ευρώ ανά δέντρο προκαταβολή αποζημίωσης στους παραγωγούς…

                                                            


                                        Αποκλειστικό

 

              Πέλλα, Ημαθία, Κοζάνη και Πιερία στο κάδρο

 

 


 Σε καθημερινή βάση καταγράφονται μηδενικές θερμοκρασίες σε περιοχές της Πέλλας. Αυτή η κατάσταση έχει καταγράψει μεγάλες ζημιές στον κάμπο της Πέλλας. Φαίνεται ότι οι συνεχόμενες παγωνιές είναι αυτές  που φέρνουν καταστροφές 100% σε κάποιες περιοχές της Σκύδρας, των Γαλατάδων και της Κρύας Βρύσης.... 


Οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ήταν -3 τα ξημερώματα σε καθημερινή βάση για 4 μέρες. Μάλιστα λόγω της υγρασίας στον κάμπο, πολλοί καρποί σχημάτισαν σταλακτίτες. 


Πλέον πολλαπλασιάζονται οι φωνές που ζητούν ο νομός Πέλλας να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναφορικά με τις καταστροφές στο αγρόκτημα... 


Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προσανατολίζεται άμεσα στην δημιουργία ενός μηχανισμού για την προκαταβολή αποζημίωσης στους πληγέντες. Ειδικότερα η σκέψη καταλήγει στα Τρία ευρώ ανά δέντρο που θα λάβουν ως προκαταβολή αποζημίωσης οι αγρότες, που έχασαν την παραγωγή τους από τον παγετό που έπληξε τη βόρεια Ελλάδα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021. 


Ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει να τρέξει γρήγορα ώστε μέχρι τον Αύγουστο του 2021 να δοθούν τα χρήματα από τον ΕΛΓΑ. Αν προχωρήσει άμεσα η διαδικασία, τότε η πληρωμή θα είναι θέμα χρόνου. Θυμίζουμε ότι η Πέλλα είναι πρώτος νομός στην παραγωγή ροδάκινου και Κερασιών ενώ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις αναφορικά με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Φυσικά είναι και πρώτος στις αποζημιώσεις. Εν τέλει από την ζημία δεν υπάρχει κέρδος…


Μια πρώτη εκτίμηση που έχει γίνει, αναφέρει πως  η προβλεπόμενη αποζημίωση για τους αγρότες θα καλύπτει το στο 30% της προβλεπόμενης αποζημίωσης, που θα καταβληθεί μέχρι τέλος της χρονιάς.

 


Η υφιστάμενη κατάσταση

Δυστυχώς η εικόνα που υπάρχει στο αγρόκτημα της Πέλλας από τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στις δενδροκαλλιέργειες από τους παγετούς είναι αποκαρδιωτική. Δεν έφτανε η παγωνιά της 24ης 25ης και 26ης Μαρτίου, ήρθε να αποτελειώσει τα δέντρα η παγωνιά των τελευταίων ημερών που έφτασε μέχρι τους -4 βαθμούς.

Η εφημερίδα μας Νέα της Πέλλας, η μοναδική καθημερινή έντυπη της περιοχής, συνομίλησε με αγρότες για την κατάσταση. Αυτό που τονίζεται είναι ότι  «Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, ανησυχούν πώς θα τα βγάλουν πέρα, πώς θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες, καθώς πρόκειται για δενδρώδεις καλλιέργειες, που παρά την καταστροφή πρέπει να γίνουν όλες τις απαραίτητες εργασίες στο χωράφι (ποτίσματα, ψεκασμοί κλπ), χωρίς να περιμένουν έσοδα από την παραγωγή».

Αγρότης από τους Γαλατάδες επισήμανε ότι «οι χαμηλές θερμοκρασίες συνεχίζονται κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν μεγάλες ζημιές φέτος στην παραγωγή. Ο ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς αφαιρεί το 30% για τον παγετό. Αυτόματα με το 70% της αποζημίωσης αφαιρείται ένας τόνος ανά στρέμμα στα ροδάκινα από την εκτιμώμενη απόδοση. Η αληθινή απόδοση όμως και με τις νέες φυτεύσεις ροδάκινων που έχουν γίνει ανέρχεται σε 6 - 7 τόνους ανά στρέμμα. Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ μετά από τόσα χρόνια είναι εκτός πραγματικότητας. Επίσης οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες και ας μην έχουν παραγωγή, κάτι που σημαίνει έξοδα.Είμαστε παραγωγοί που πληρώνουμε τα ασφάλιστρα αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε και τις δηλώσεις ζημιάς (10 ευρώ ανά στρέμμα και 10 λεπτά το δέντρο)».   

Αγρότης από την περιοχή της Αλμωπίας, αναφέρει στην εφημερίδα μας ότι «Θα πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα για τους παγετούς του Μαρτίου.. Ζητάμε μια καλύτερη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ζημιάς. Επίσης θέλουμε να μπουν όλες οι ποικιλίες πυρηνόκαρπων στις αναγγελίες ζημιών».

Από εκεί και πέρα αποτελεί αδιάψευστο παράγοντα το γεγονός ότι οι διαδικασίες του ΕΛΓΑ είναι χρονοβόρες με αποτέλεσμα με το υφιστάμενο σύστημα, οι αγρότες να αποζημιωθούν μετά από ένα χρόνο και βάλε...


Άρα η λύση που προκρίνεται είναι η υιοθέτηση αυτού του σχεδίου-πλαισίου σύμφωνα με το οποίο θα καταβληθούν άμεσα προκαταβολές των ζημιών που έχουν πληγεί από τον παγετό άμεσα. Είναι το ανάλογο μέτρο που είχε υλοποιήσει το 2003 η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Πασχαλίδη και έκτοτε δεν το ξαναείδαμε. Ένα άλλο μέτρο που η πολιτική ηγεσία σκέφτεται να ενεργοποιήσει είναι το πάγωμα των οφειλών των πληγέντων αγροτών σε Τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. 


Σε γενικότερο πλαίσιο επιβεβλημένη είναι η αναβάθμιση του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Βέροια με πρόσληψη και άλλων υπαλλήλων μιας και οι 20 γεωπόνοι εκτιμητές που προσλήφθηκαν, δεν φτάνουν. 

Φέτος θα είναι μια μαύρη χρονιά για το ροδάκινο μιας και θα υπάρχουν δέντρα που δεν έχουν ούτε ένα φορτωμένο. 

       

Θυμίζουμε ότι οι Αγροτικοί Σύλλογοι με το κοινό τους ψήφισμα διεκδικούν:

·                   Να γίνει άμεσα αναγγελία ζημιάς για όσες καλλιέργειες υπέστησαν καταστροφή από τον παγετό της 24ης, 25ης και 26ης Μαρτίου 2021.

·                   Στελέχωση του ΕΛΓΑ με εξειδικευμένο προσωπικό για άμεση και δίκαιη καταγραφή των ζημιών.

·                   Άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων παραγωγών.

·                   Πάγωμα των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, εφορία κ.α.

·                   Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας με επαρκή χρηματοδότιση που να ασφαλίζει και αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο για όλα τα ζημιογόνα αίτια.

Έχουμε πικρή εμπειρία από τον ΕΛΓΑ σε παρόμοιες ζημιές καθώς καθυστερούν οι καταβολές των αποζημιώσεων, και τα ποσοστά ζημίας σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό εύρος της.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που υπέστησαν ζημιά από τον παγετό, να βρίσκονται σε αγωνιστική εγρήγορση και να διεκδικήσουμε με τους αγώνες μας, δίκαιες αποζημιώσεις και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Ξέρουμε πολύ καλά από την εμπειρία μας πως μόνο με τους αγώνες μπορούμε να ακουστούμε, να πιέσουμε, να διεκδικήσουμε και να πάρουμε ότι μας ανήκει. 

Ο συντονισμός της δράσης μας, είναι η δύναμή μας. Το πρώτο βήμα έγινε, συνεχίζουμε ενωμένοι και δυνατοί.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more