Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

ΚΟΥΦΙΔΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ 2021!!!

 


Μεγάλη συνέντευξη του Προέδρου του επιμελητηρίου Χαλκιδικής στην εφημερίδα μας

 


 

Το 92% των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής είχαν μείωση τζίρου το 2020

 

Το Θέμα της Χαλκιδικής, η μοναδική εβδομαδιαία έντυπη εφημερίδα του νομού Χαλκιδικής, εδώ και λίγες εβδομάδες σας παρουσιάζει συνεντεύξεις και απόψεις των ταγών που ασχολούνται με τα κοινά της Χαλκιδικής. Αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί. Στο σημερινό μας εορταστικό τεύχος, φιλοξενούμε την συνέντευξη του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννη Κουφίδη. Ο ίδιος μιλά για την κατάσταση των επιχειρήσεων, για τις πρωτοβουλίες που πήρε το επιμελητήριο και τις ενισχύσεις που έδωσε καθώς και τις επόμενες εκλογές στο επιμελητήριο που έχουν προγραμματιστεί για το 2020 όπου και ο ίδιος θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Διαβάστε παρακάτω τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις του κου Κουφίδη και βγάλτε τα συμπεράσματα σας:

 

 

 


 

1)       Υπάρχουν στοιχεία για την πτώση τζίρου στην Χαλκιδική το 2020; Πως χαρακτηρίζετε την κατάσταση;

 

Ως διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην αγορά, έχοντας οργανώσει με επιτυχία ένα μηχανισμό #ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας# με το ανθρώπινο δυναμικό, τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς και τα μέλη μας .

Καταβάλουμε προσπάθεια να έχουμε εικόνα από τη συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάσταση που διαμορφώνεται στην τοπική κοινωνία και την αγορά ώστε να μεταφέρουμε πληροφορίες έγκαιρα και έγκυρα στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας.

Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε την ανάθεση διενέργειας σχετικής έρευνας τον μήνα Αύγουστο και διαπιστώθηκαν τα εξης:

A.To 92% των επιχειρήσεων είχε πτώση τζίρου, άρα καταλαβαίνει κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με μια εξαιρετική δύσκολη κατάσταση.

Β.Η πτώση τζίρου το επτάμηνο Ιανουάριος-Ιούλιος του 2020 έφτασε στο 60%, με τον τουρισμό να έρχεται πρώτος με πτώση με 72%.

 

2) Είστε ευχαριστημένος από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας από την Κυβέρνηση;

 

Δυστυχώς, η παγκόσμια κοινότητα ήταν ανέτοιμη να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση πανδημία, η οποία φαίνεται ότι θα έχει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες και θα διαμορφώσει νέες καταστάσεις στην καθημερινότητα μας και στην επιχειρηματικότητα.

Είναι βέβαιο πως τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση έχουν θετικό πρόσημο έως σήμερα, ωστόσο έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο για να βρει η αγορά το βηματισμό της μετά την πρόσφατη 10ετή οικονομική κρίση καθώς και την υγειονομική που βιώνουμε σήμερα. 

Είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να παρθούν επιπρόσθετα γενναίες αποφάσεις, για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της χώρας.

 

 


3 Ποιες είναι οι δράσεις του επιμελητηρίου Χαλκιδικής προς τα μέλη του στην υγειονομική κρίση;

 

Από την έναρξη της πανδημίας διαπιστώσαμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν δύσκολο και αόρατο εχθρό.

Στα πλαίσια του ρόλου που έχει το επιμελητήριο ως κοινωνικός εταίρος του Υπουργείου Ανάπτυξης, κινητοποιηθηκε αμεσα. Προτείναμε μέτρα προς όφελος των μελών μας και κάναμε παρεμβάσεις για το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της Χαλκιδικής. Παρακάτω αναφέρω μερικά από αυτά:

1. Συνεχείς παρεμβάσεις με επιστολές αλλά και τηλεδιασκέψεις με το Υπ.Ανάπτυξης για την ένταξη όλων των επαγγελματιών που επλήγησαν από την πανδημία (έγιναν αποδεκτές).

2. Στήριξη της λειτουργίας του Νοσοκομείου Χαλκιδικής στον Πολύγυρο .

3. Σύνταξη εισηγήσεων για την χρηματοδότηση και την αναβολή καταβολής υποχρεώσεων, για τις επιχειρήσεις (έγιναν αποδεκτές).

4. Παρέμβαση στο Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, για την διαχείριση του προβλήματος που δημιουργήθηκε, λόγω της πανδημίας με τους εργάτες γης(επιτυχής έκβαση).

5. Απαλλαγή πληρωμής της ετήσιας εισφοράς των μελών προς το Επιμελητήριο για το 2020 και για το 2021.

6. Συνεχή παροχή πληροφόρησης προς τα μέλη μας για τις κυβερνητικές αποφάσεις, σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς και τα μέτρα ατομικής προστασίας από την πανδημία.

 


4.  Η Χαλκιδική έχει αδικηθεί διαχρονικά σε θέματα υποδομών, που μπορεί να φέρουν την ανάπτυξη. Μπορεί να αλλάξει η κατάσταση;

 

Είναι αναπόφευκτο να αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα στις  υποδομές της Χαλκιδικής όταν διαχρονικά η Περιφερειακή Ενότητα αντιμετωπίζεται από τις κυβερνήσεις με την λογική ότι οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 105.908 (απογραφή 2011) αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες φιλοξενίας άνω του ενός εκατομμυρίου επισκεπτών αλλά και των παραθεριστικών κατοικιών  τη θερινή περίοδο , για τουλάχιστον τέσσερις μήνες. 

Οδικό δίκτυο, λιμενικές εγκαταστάσεις, μαρίνες και τουριστικά καταφύγια, εγκαταστάσεις διαχείρισης λυμάτων,  ύδρευση, άρδευση, ενέργεια είναι μόνο κάποιες από τις υποδομές που χρειάζονται άμεσα μελέτη και εκσυγχρονισμό για να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τη γεωγραφική μας θέση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το πρωταγωνιστικό ρόλο της Θεσσαλονίκης στα νότια Βαλκάνια. 

Θεωρώ ότι μέσα από τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται λόγω  της οικονομικής και της υγειονομικής κρίσης  ξεπροβάλει μια τεράστια ευκαιρία να βελτιώσουμε την εικόνα μας ως Χώρα στην παγκόσμια αγορά, δημιουργώντας  ευνοϊκότερες συνθήκες για την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων. Αν την αξιοποιήσουμε  είμαι βέβαιος ότι θα δούμε την αναγέννηση όχι μόνο της Χαλκιδικής μας αλλά όλης της Ελλάδας.


 

5. Μπορεί το κλίμα να αλλάξει για τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής το 2021;

 

Είμαι αισιόδοξος  και για αυτό αγωνίζομαι. Πιστεύω ότι το κλίμα μπορεί να αλλάξει και για τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής με ατομική και συλλογική προσπάθεια. Το Επιμελητήριο  υλοποιεί, βάση του στρατηγικού σχεδιασμού, ενέργειες και δράσεις με στόχο να  βοηθήσει τις επιχειρήσεις – μέλη του να κρατηθούν ¨όρθια¨ και ταυτόχρονα να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες που διαμορφώνονται.

Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού μας με επιστημονικό προσωπικό, η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και η πλήρης ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, η κατάρτιση και εκπαίδευση εξ αποστάσεως των μελών του Επιμελητηρίου είναι πρωτοβουλίες  που αναβαθμίζουν την επικοινωνία, την πληροφόρηση και την εξωστρέφεια των μελών- επιχειρήσεων μας.

Η ενθάρρυνση και καθοδήγηση αξιοποίησης εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της εισαγωγής καινοτομίας, του εκσυγχρονισμού και της μείωσης του κόστους λειτουργίας. 

Η διεκδίκηση κλαδικών θεμάτων και η έκφραση της επιχειρηματικής κοινότητας για θέματα που αφορούν τη χάραξη της αναπτυξιακής τροχιάς της Χαλκιδικής, από την αρχή μπήκαν μπροστά στην ατζέντα και κατά γενική ομολογία, θεωρώ ότι πήγαμε καλά. 

 

6. Το 2021 θα είναι μια εκλογική χρονιά για το Επιμελητήριο Χαλκιδικής. Θα είστε εκ νέου υποψήφιος;

 

Όταν ξεκίνησα τον Φθινόπωρο του 2017 με τους συνεργάτες μου την δημιουργία του συνδυασμού “Eπιχειρούμε Μαζί”, είχα στο μυαλό μου ένα Επιμελητήριο που θα άκουγε τα προβλήματα και τις προτάσεις όλων των μελών του και θα δούλευε για  να δώσει λύσεις.

Ένα Επιμελητήριο δημιουργικό που ανοίγει δρόμους στις αγορές και συνάμα έχει φωνή και διεκδικεί με σοβαρότητα και επιχειρήματα στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Ένα Επιμελητήριο που θα αφουγκράζεται την κοινωνία και θα είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Σίγουρα τα τρία τελευταία χρόνια οι συνθήκες ήταν και είναι δύσκολες (οικονομική κρίση - πανδημία). Δουλέψαμε ομαδικά, διεκδικήσαμε και πετύχαμε αρκετά. Θεωρώ ότι μπορούμε και μας αξίζουν να πετύχουμε περισσότερα. Είμαι αισιόδοξος, το έζησα και το πιστεύω ότι  με πολλή δουλειά και με πρόθεση για συνεργασία  με όλους  τους ανθρώπους του επιχειρείν, την τοπική αυτοδιοίκηση και την πολιτεία  μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Κοιτώντας πίσω αισθάνομαι ικανοποιημένος από την συνεργασία που είχα με το ανθρώπινο δυναμικό του φορέα μας και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Εδώ πρέπει να σας πω άλλωστε ότι σχεδόν το σύνολο των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου είναι ομόφωνες. Από την άλλη, η επικοινωνία με τους ανθρώπους της αγοράς μου δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσω. Κάθε φορά που πετυχαίνουμε κάτι, στα πλαίσια των φιλοφρονήσεων, τους ακούω με χαμόγελο να μου λένε ¨Γιάννη αγάντα, έχουμε πολύ δουλειά ακόμα να βγάλουμε …¨

Με αυτά τα δεδομένα, σας δηλώνω λοιπόν τη πρόθεση μου  να  είμαι εκ νέου υποψήφιος για την θέση του προέδρου του Επιμελητηρίου της Χαλκιδικής.

 

7. Σε λίγες μέρες το 2020, ίσως η δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών, θα μας αφήσει. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε προς τον επιχειρηματικό κόσμο της Χαλκιδικής καθώς και τους πολίτες;

 

Για τα μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής θα ήθελα να τους τονίσω ότι τώρα είναι η ώρα να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα από τον οποιοδήποτε. Να ετοιμαστούν για ένα νέο ξεκίνημα , να οργανωθούν και να βελτιώσουν τις επιχειρήσεις τους, με το Επιμελητήριο στο πλευρό τους, όπως έχουν άλλωστε μάθει... Για όλους τους πολίτες θα ήθελα να τους καλέσω αυτές τις δύσκολες ώρες, να δείξουν αλληλεγγύη και φιλότιμο. Όλοι μαζί, θα τα καταφέρουμε. Δεν πρέπει να μείνει κανείς πίσω.

Εύχομαι σε όλους, Καλές γιορτές και Χρόνια Πολλά, με Υγεία, Χαμόγελα και Δημιουργικότητα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more